Cøliaki

Kanalspesialistene


Cøliaki

Glutenintoleranse

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at du reagerer på gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg og rug. Tarmen reagerer med en betennelse som kan føre til redusert næringsopptak. Sykdommen kan gi en rekke ulike symptomer og helseplager. Cøliaki forekommer hos ca 1 av 100 personer i Norge, og kan oppstå i alle aldre. Det er (nesten) umulig å stille en sikker diagnose hos en person som allerede spiser glutenfritt.


Risikofaktorer for cøliaki er familiemedlemmer med cøliaki, diabetes type 1, stoffskiftesykdom og andre autoimmune sykdommer.


Typiske symptomer: ubehag/smerter i magen, diare, slapphet, mye luft i magen og vekttap. Enkelte utvikler beinskjørhet.


Diagnostikk: Diagnostikken krever at man spiser gluten. På mistanke tas blodprøver (cøliakiantistoffer). Hvis disse er positive, må diagnosen bekreftes med vevsprøver fra tolvfingertarmen (krever gastroskopiundersøkelse).


Behandling: Livslang glutenfri diett. Dette gjør at tarmslimhinnen tilheles fullstendig, cøliakiantistoffene blir negative. Nesten alle opplever stor bedring av symptomer. 


Oppfølging: Regelmessig kontroll av cøliakiprøver og andre blodprøver anbefales f.eks. etter 3 måneder, 1 år og deretter hvert 2.-3. år. 


Grunnstønad: Alle med sikker cøliaki har rett til Grunnstønad. Du trenger en legeerklæring på at du har cøliaki, og må selv søke NAV om dette.

Kanalspesialistene AS

Klinikk for endoskopi og utredning av fordøyelsessykdommer.

Kontaktinformasjon


Adresse:

Kanalspesialistene AS

Kanalveien 64

5068 Bergen


E-post:

kontor@kanalspesialistene.no


Telefon:

55202900 (hverdager kl 8-11 og kl 13-14.30)


15. jan 20201:

NB! Pga Bybane-utbyggingen har vi forbigående begrenset telefon-tilgang.

Anbefaler derfor at publikum tar kontakt på e-post: kontor@kanalspesialistene.no

Undersøkelser


Gastroskopi 

Koloskopi

Sigmoideoskopi


Laboratorieundersøkelser
Copyright © All Rights Reserved