Koloskopi - informasjon

KANALSPESIALISTENE AS

KOLOSKOPI er undersøkelse av tykktarmen med en fingertykk slange. Undersøkelsens varighet er avhengig av god tømming og tarmens lengde og beliggenhet. Det tar vanligvis 20-30 min. Ubehaget er størst i første del av undersøkelsen, men er som regel til å leve med. Enkelte pasienter har følsom tarm, og kan ha behov for avslappende medisin før, eller i forløpet av, undersøkelsen. Medikamentene gis intravenøst, og har umiddelbar effekt. Pasienter som har fått bedøvelse anbefales å hvile en times tid hos oss etter prosedyren og kan ikke kjøre bil før neste dag. Hvis du pga tidligere erfaring, eller av andre grunner, tror du kan få behov for bedøvelse, bør du om mulig ha med ledsager eller ha avtalt henting.

 

FORBEREDELSER / TØMMING AV TARM:

For en vellykket undersøkelse er det svært viktig at tarmen er grundig rengjort.

En uke før undersøkelsen må du kjøpe PLENVUE på apotek. Hvis apoteket ikke har det på lager, skaffer de det på en dag eller to

Kjøp i tillegg Dulcolax eller Toilax avføringstabletter (reseptfritt på apotek). Ta 2 tabl. 2 dager før start av tømming og 2 tabl. dagen før drikketømmingen.

 

Se under for detaljert bruksanvisning, som varierer litt med undersøkelsestidspunktet (før 10, mellom 10 og 13, og etter 13). Hvis reisetid gjør det nødvendig, kan du drikke alt dagen før.

Bruk gjerne en fet salve i endetarmsåpningen for å forebygge irritasjon og sårhet i forbindelse med tømmingen, som medfører diarré og hyppige toalettbesøk.

 

BLODFORTYNNENDE MEDISINER:

 Hvis du bruker blodfortynnende legemidler av type Marevan, Xarelto, Pradaxa eller Eliquis, bør du om mulig slutte å ta tablettene 2 dager før undersøkelsen. Forhør deg med fastlegen hvis du er i tvil om det er forsvarlig, eller hvis du har andre sykdommer som du tror kan være til hinder for å gjennomføre forberedelsene eller undersøkelsen, f.eks. alvorlig hjertesvikt, alvorlig nyresvikt, svært ustabilt blodtrykk eller svært ustabil diabetes.

 

 Bare for deg som bruker det blodfortynnende medikamentet MAREVAN:

 Det må taes INR-prøve undersøkelsesdagen. Minner om fremmøte 15 minutter før konsultasjonstid. Si fra i ekspedisjonen om at du skal ta INR.

 Videre Marevan-dosering vil du få instruksjon om etter undersøkelsen.

                                                                                                                                                       *Avbestilling / endring av time må avtales snarest mulig og senest 48 timer før. Time på mandag må avbestilles før kl 14.30 fredagen før. Avbestilling etter dette, eller time som ikke benyttes, vil bli belastet med gebyr (for tiden kr 409,-).

 *Pris for konsultasjonen er kr 351,-. I tillegg kommer kostnader for engangsutstyr og evt prøvetaking.

 Prisliste finnes på hjemmesidene. Vi har betalingsautomat fra Melin som aksepterer betaling med kort (ikke kredittkort).


Pakken med Plenvu inneholder to doser som skal tas på to ulike tidspunkt.

Dvs. tarmtømmingen skal gjøres i to omganger. Dose 1 inneholder en pose som er merket Dose 1

Dose 2 inneholder to poser merket Dose 2 dosepose A og Dose 2 dosepose B.

Blandingen kan oppbevares ved romtemperatur eller i kjøleskap i opptil 6 timer. M.a.o. du kan gjøre klar én og én dose og sette i kjøleskap noen timer før angitt tidspunkt for start av tarmtømming, om du ønsker en kald blanding.

Etter at du har gått i gang med selve tarmtømming skal du ikke ta til deg fast føde, men holde deg til klare væsker 500 ml

 

For å unngå slapphet er det lurt å få i seg drikke med mer næring enn bare vann, for eksempel juice eller buljong. Du kan drikke mer enn angitt. Har du sultfølelse eller er tørst mellom de to dosene, eller etter siste dose, kan du drikke klare væsker.

TRANSPORT:

Kontoret ligger like ved rundkjøringen der Kanalveien krysser Minde Allè. Hovedinngangen er på den siden som vender mot Sigdal Kjøkken

Det er vanskelige parkeringsforhold i området. Vi anbefaler kollektivtransport. Det er mindre enn 5 min. gangavstand til bybanestoppet på Wergeland. Se ellers på www.skyss.no

Vi har 5 oppmerkede plasser i parkeringskjelleren som er reservert for våre pasienter. Vel møtt!


©  Kanalspesialistene AS, Kanalveien 64, 5068 Bergen. Sentralbord: 55 20 29 00 (hverdager 08:00 - 11:00 og 13:00 - 15:00)